Tien jaar WERKINC
Een onverwachte kans en de eerste stap
Tien jaar geleden zat ik, net boventallig verklaard, aan mijn keukentafel met niets anders dan tijd, middelen en vastberadenheid.
“Als ik het nu niet probeer, gebeurt het misschien nooit,” dacht ik. Die drijfveer leidde tot mijn allereerste ondernemersplan: advies en projectleiding rondom de arbeidsmarkt. Waar ik toen nog werkte voor commerciële partijen, riep juist de uitdaging in de publieke sfeer mijn nieuwsgierigheid op. Die eerste stap legde de basis voor wat later uit zou groeien tot maatwerktrajecten voor inburgering en de MAP-module bij gemeenten.
Risico’s durven nemen en intuïtie volgen
Na een jaar werkte ik mijn plan bij en startte ik in 2016/2017 een uitzendbureau. Die stap was zowel leerzaam als riskant:
- Financiële investering: Ik besloot te investeren in mensen en software om te groeien, maar ondernemen betekent ook leren omgaan met risico’s. Sommige samenwerkingen verliepen anders dan ik had gehoopt. Zo werden er afspraken gemaakt met klanten op een financieel onhoudbaar niveau. Dat leidde bijna tot een faillissement. Niet door gebrek aan vakkennis, maar ik leerde dat investeren ook betekent dat je kritisch moet blijven op met wie je dat doet, en hoe.Tarieven onder kostprijs leidden bijna tot faillissement.
- Onderbuikgevoel: Ik leerde dat mijn intuïtie zelden faalde. Die ‘onderbuik’ is voor mij nog altijd een kompas in projectmanagement.
- Passie versus talent: En nog iets: ik leerde dat ergens goed in zijn niet automatisch betekent dat het leuk is. Het runnen van een uitzendbureau vroeg iets anders van mij dan waar ik energie van kreeg. Terugkijkend was het stoppen met het uitzendbureau een van mijn beste beslissingen.
In die beginfase leerde ik ook al snel dat je ervaring in commerciële bedrijven niet zomaar vertaalt naar de wereld van gemeenten. Maar juist die uitdaging bracht me bij mijn echte passie: het verbinden van overheden, werkgevers en maatschappelijke organisaties: publiek-private samenwerkingen.
Van uitvoerend naar strategisch bruggenbouwer
Mijn allereerste opdracht die ik onder Werkinc heb uitgevoerd, was SROI afspraken als basis voor het laten herleven van samenwerkingen met werkgevers in Kampen. Deze opdracht was vooral uitvoerend. Ik organiseerde werkprocessen, legde contact met ondernemers met een SROI verplichting en implementeerde een uniforme aanpak binnen de hele gemeente. Later startte ik een coachpraktijk, gericht op loopbaan en zelfstandig ondernemerschap, maar merkte al snel dat mijn kracht ligt in groepsdynamiek en verandering op grotere schaal. Hierdoor verschoof mijn focus naar:
- Verandermanagement: Het begeleiden van teams bij nieuwe processen
- Projectmanagement: Structuur aanbrengen in complexe inburgerings- en participatietrajecten
- Bruggen bouwen: Het creëren van duurzame verbindingen tussen werkgevers en gemeenten.
Sinds ik voor mezelf die focus helder heb, lijken de interessante mogelijkheden en ik elkaar ook beter te vinden. Daardoor heb ik in de afgelopen jaren al zoveel mooie opdrachten mogen uitvoeren. Allemaal naast bestaande structuren, gericht op het in beweging krijgen van werkprocessen die wel een opfrisbeurt kunnen gebruiken. Of op de ontwikkeling van nieuwe initiatieven waarvoor binnen een gemeente of regio, simpelweg de tijd of know how ontbreekt. Het zijn mooie trajecten waarbij je eerst het fundament bouwt om vervolgens te kijken hoe je een en ander verder kunt ontwikkelen. Ik werk altijd met het idee dat er een moment moet zijn dat ik niet meer nodig ben, omdat de organisatie dan zelf verder kan. Tegelijk weet ik: het verloop van zo’n opdracht laat zich niet altijd vooraf strak plannen. Soms komt er gaandeweg een aanvullende hulpvraag of besluit een opdrachtgever het traject te verlengen, juist omdat er ruimte en vertrouwen ontstaat. En dan blijf ik langer, juist omdat het werkt.
Nieuw aanbod
Traditionele trajecten in project- of verandermanagement duren vaak weken of maanden voordat er concrete resultaten liggen. Ik merkte dat gemeenten, werkgevers en maatschappelijke organisaties ook behoefte hebben aan een laagdrempelige, krachtige manier om snel vooruitgang te boeken. Zo kwamen de impactsessies tot stand:
- Afgebakende tijdsduur: Een impactsessie duurt een halve dag tot één dag.
- Doelgerichte inhoud: Van interactieve workshops over inburgering tot gerichte trainingen bij arbeidsparticipatie.
- Direct resultaat: Aan het eind van de sessie heeft u een concreet stappenplan, met toegewezen eigenaren en kant-en-klare templates.
Ervaar zelf hoe een dagdeel kan leiden tot een doorbraak in samenwerking via onze impactsessies.
Waarom impactsessies werken
- Verschillende stakeholders samenbrengen
Gemeenten, werkgevers en sociale instanties hebben elk hun eigen taal en prioriteiten. In één gezamenlijke bijeenkomst creëren we een gemeenschappelijke basis, waardoor direct misverstanden uit de weg worden geruimd.
Door een uitgebreide voorbespreking over de inhoud, richting en gewenst eindresultaat, weet ik welke stakeholders het meest aansluiten bij die behoefte. Daardoor kunnen we gericht met elkaar werken naar een eindpunt.
Daar waar er nog onvoldoende kennis is van elkaars werkwijze, uitdagingen of bijvoorbeeld verantwoordelijkheden, richten we ons eerst daarop. Samenwerken op basis van vertrouwen is de enige manier waarop je, zelfs als je een andere organisatietaal spreekt, een duurzame relatie kunt neerzetten. - Maatwerk in de praktijk
Door vooraf uw casus in te brengen, stemmen we de workshop volledig af op uw situatie. Zo krijgt u geen standaardprogramma, maar een maatwerkoplossing die precies aansluit op uw vragen en doelen. - Heldere opvolging
Na afloop van de sessie zijn er afspraken gemaakt, of heeft u een stappenplan. Wanneer er acties moeten worden uitgezet, is helder wie daarvoor verantwoordelijk is. Deze “eigenaren” van een deel van het proces komen vervolgens bij de intern verantwoordelijke terug met het behaalde resultaat - Koppeling met landelijke standaarden
Mijn sessies richten zich op de onderwerpen waar ik de meeste kennis van heb. Daarbij is het belangrijk dat deze ook aansluiten bij landelijke wet- en regelgeving, want anders schiet het niet op. Mijn aanpak sluit aan op de Wet inburgering 2021 en de onderdelen binnen de MAP-module, zodat u verzekerd bent van kwaliteit en aansluiting bij landelijke richtlijnen. Ik geef daarbij geen “les” over de inhoud van de onderwerpen, maar kan op basis van mijn ervaringen bijdragen aan creativiteit in het denkproces die enerzijds binnen de kaders van “verplichtingen” vallen, maar tegelijk aan de deelnemers leert dat er vaak veel meer ruimte is dan gedacht.
Praktijkvoorbeeld Samenwerking tussen organisaties betrokken bij inburgering
Tot nu toe maken de impactsessies vaak onderdeel uit van een groter traject. Omdat de vraag echter niet altijd past binnen een bestaande opdracht, zet ik het inmiddels ook apart in.
Zo heb ik nog niet zo lang geleden een sessie mogen organiseren voor een welzijnsorganisatie die wordt ingezet voor maatschappelijke begeleiding van inburgeraars in een gemeente. De samenwerking verloopt in de basis goed, maar toch dienen zich met enige regelmaat probleemsituaties aan in de communicatie.
Dit komt deels doordat ze met vrijwilligers werken en ondanks dat de situaties volledig te begrijpen zijn, loopt zo’n organisatie dan wel tegen zijn beperkingen aan. Want waar stopt de verantwoordelijkheid van de één en begint die van de ander? En wat mag je in een proces rondom inburgering van een vrijwilliger verwachten? Aan de hand van casuïstiek lukt het om binnen een halve dag:
- Gerichte afspraken te maken over de belangrijkste “hoofd”-onderwerpen die kunnen spelen binnen een inburgeringstraject
- Vervolgens af te spreken, waarvoor de organisatie verantwoordelijkheid kan en wil dragen en wanneer de gemeente of een andere instantie moet worden ingeschakeld.
- Op basis van deze concrete afspraken een escalatiemodel met elkaar af te stemmen. Daardoor weet deze organisatie zeker dat hun signaal serieus wordt genomen, omdat zij eerst altijd een minimum aantal stappen heeft doorlopen voordat ze aan de bel trekt.
- De basis te leggen voor een passend vervolg. Doordat de voorkant van het proces helder is en verantwoordelijkheden zijn benoemd (en vastgelegd) gaan ze met elkaar resultaatafspraken maken. Dat helpt de gemeente om inzicht te krijgen in de uitdagingen die er rondom inburgering bij de welzijnsorganisatie worden neergelegd. De welzijnsorganisatie kan hierdoor bij een vervolg richting de gemeente hun meerwaarde (als het om maatschappelijke begeleiding gaat) beter laten zien.
- We legden verantwoordelijkheden vast: de gemeente zet het platform op, werkgevers leveren stageplaatsen en sociale instanties bieden nazorg.
Samen zijn ze inmiddels bezig om de samenwerking verder te professionaliseren met de gemaakte afspraken uit de sessie als basis.
Uw volgende stap naar impact
Na tien jaar ervaring in projectmanagement, verandermanagement en strategische adviestrajecten bied ik met een impactsessie binnen één dag concrete doorbraken, praktische werkafspraken en nieuwe energie in samenwerking. U vertrekt met een helder stappenplan, concrete acties, verantwoordelijkheden én de juiste mindset om direct aan de slag te gaan.Wilt u dit ook? Neem dan contact op voor een vrijblijvende kennismaking.
Veelgestelde vragen
- Voor wie zijn impactsessies bedoeld?
Professionals binnen gemeenten, werkgevers en maatschappelijke organisaties die werken met statushouders en nieuwkomers. - Hoe verschilt een impactsessie van een traditioneel projecttraject?
Een impactsessie is kort (0,5–1 dag), kan desgewenst ook modulair worden ingericht en is gericht op direct toepasbare resultaten, terwijl traditionele trajecten vaak meerdere weken of maanden duren. Ik ben tevreden wanneer deelnemers met een hoofd vol ideeën vertrekken en iets hebben waar ze concreet mee verder kunnen. - Welke thema’s komen aan bod?
Samenwerking, cultuuraspecten, arbeidsmarktmogelijkheden en de wet inburgering 2021 vormen de basis waarover we het met elkaar hebben tijdens een impactsessie. Participatie-activiteiten, deelnemen aan de arbeidsmarkt of specifieke maatwerkwensen die aansluiten op de onderwerpen van de MAP-module. En dat alles gericht op inburgering, zelfredzaamheid en maximaal deelnemen aan de maatschappij. - Hoe verloopt de opvolging?
Elke impactsessie eindigt met een concreet stappenplan, toegewezen eigenaren en standaard templates voor voortgangsrapportage indien nodig. Hoewel de mogelijkheid bestaat voor een vervolg, worden de sessies zo ingericht dat ze ook op zich kunnen bestaan. In zo’n situatie moeten er dan wellicht keuzes gemaakt worden, maar toepasbaarheid in de praktijk vormt de basis voor iedere sessie. - Kan ik na een impactsessie verder met een uitgebreider traject?
Ja. Veel deelnemers kiezen na een impactsessie voor vervolg in projectmanagement of verandermanagement, gebaseerd op de resultaten en inzichten uit de sessie. Overigens wil dat lang niet altijd zeggen dat dit via mij verloopt. Ik heb een groot netwerk waarbij ik partijen graag aan elkaar verbindt.
Hartelijke groet,
Marjolein